nemzetiségi térkép

Az albán nemzet összeollózott „földabrosza” a tárgyalóasztalon – Egy kartográfiai kiméra Thallóczy Lajos hagyatékából

Az Országos Széchényi Könyvtár térképtári állományának revíziója során figyeltünk fel egy 20. század eleji, albánok lakta területeket ábrázoló térképre, amely igen érdekes esettanulmányként szolgál a térképek egy ritkán előforduló, különleges készítési és használati módjára. Nagyhatalmi törekvések és egyéni ambíciók is meghúzódnak e különös kartográfiai dokumentum készítése mögött.

„Mi pedig már hozzá vagyunk szokva a hasonszőrű romániai kiadványokhoz!” (Schmidt Tibolt). Román nemzetiségi térképek az első világháború hajnalán

A Térképtár legújabb kamarakiállítása az első világháborús határvitákkal foglalkozik, amelyeket a szembenálló felek akkoriban (is) elsősorban nemzetiségi térképekkel próbáltak megtámogatni. A Balkánról nagyobb számban román kiadású térképeket tudunk bemutatni, amelyek már az ország hadba lépése előtt (1916. augusztus 27.) Nagy-Románia képét vetítették előre. A gyűjteményünkben található példányok időnként nem csak tartalmukban, de beszerzésük módjában is érdekesnek tekinthetők.

Olasz kiadású nemzetiségi térképek az első világháború idején

A nemzetiségi megoszlás már a nagy háborút megelőzően nem csak tudományos, de politikai kérdés is volt, mind a változatos etnikumú birodalmakban, mind a nemzetállamokban. A területi követeléseket is a lakosság nyelvi-vallási megoszlásával próbálták alátámasztani. Nem volt ez másképp az 1861-ben létrejött Olasz Királyság esetében sem...

Egy szerb nemzetiségi térkép margójára

„Ez a valószínűleg Belgrádban nyomatott térkép véletlen útján került egyik hazai gyűjteményünkbe, azzal a hivatalos megjegyzéssel, hogy azt Cvijic tanár propagandisztikus célokra készítette. Az irányzatosság persze erősen kiüt rajta. ...”

Alsó-Szlávország a 10. században

Jelen bejegyzés egy kevéssé ismert és félreismert térképet próbál azonosítani és elhelyezni egy igen termékeny író, a Matica Slovenská (az 1863-ban alakult szlovák tudományos és kulturális intézmény) oszlopos tagja, František Víťazoslav Sasinek életművében. A térkép a korabeli szlovák nemzeti érzelmeknek megfelelően mutatja be a 10. századi Kárpát-medence térségét. Mindeddig az 1848/49-es időszakra datálták, de a közelmúltban számos, nagy mértékben egyező térképpel összevetve kiderült, hogy vagy tizenöt-húsz évvel később készülhetett, teljesen megváltozott politikai viszonyok között.