nyugati front

Nyugaton a helyzet változott III.

A már említett márciusi események, melyek először a kormány bukásához, majd a cár lemondásához (március 16.) vezettek, számos, újonnan felbukkant és régi politikai erő játékterévé tették Oroszországot. Ha szeretnénk elhelyezni ebben a zűrzavaros időszakban a térkép megjelenési idejét és üzenetét, nincs olyan könnyű dolgunk.

Nyugaton a helyzet változott II.

1917 áprilisában egy, a tervek szerint mindent eldöntő összehangolt támadást indítottak a franciák és az angolok, úgy vélték ugyanis, hogy a háborút a nyugati fronton lehet végképp lezárni. Ez végül így is lett, de a valóságban még jó másfél évet kellett várniuk a fegyverszünetre.

Nyugaton a helyzet változott I.

A nagy háború centenáriuma kapcsán számos érdekes részlet kiderült már nem csak a hadieseményekről, a politikai helyzetről vagy a hátországban zajló mindennapi életről, de a közkatonák sorsáról vagy akár a szellemi hadviselésről is. A térképtár első világháborús gyűjteményében is számos különleges mű található, ezek bemutatását pedig egy, a magyar olvasók számára kevéssé ismert anyaggal kezdjük, nevezetesen a nyugati frontra küldött orosz hadtestekével. Az 1917-ben a Nivelle-offenzívában bevetett orosz csapatokról inkább csak francia, angol és orosz szakirodalom található, így a bejegyzés remélhetőleg számos új információval szolgál.