Pászti László

Johann van der Bruggen ismeretlen Regni Hungariæ című térképe 1728-ból

Johann van der Bruggen németalföldi származású bécsi rézmetsző és kiadó három Magyarország-térképet metszett, de az 1739-ben kiadott Parvus atlas-ában ezek közül csak kettőt használt fel, míg harmadik lapként a Regni Hungariæ című térképének egy – Johann Andreas Pfeffel által metszett – változatát illesztette be ebbe a kiadványába.

Még mindig a glóbuszokról, avagy hogyan készítsünk műanyag domborföldgömböt

Érdekes egybeesés, talán nem is egészen a véletlen műve, de most, amikor könyvtárunkba került az újraalkotott Perczel-gömb, Bartha Lajos csillagászattörténésznek köszönhetően, egy témába vágó dolgozattal gyarapodott gyűjteményünk, Füsi Lajos doktori értekezésével: Az első magyar domborművű műanyag földgömb. Technológiai és kartográfiai elvek és módszerek.

Felhívás - 2019 Magyar Térképei

FELHÍVÁS

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára meghirdeti

„2019 Magyar Térképei”

kiállítást, amelyre minden magyar térképkészítő és -kiadó műhely korlátlan számú, kizárólag saját maga által készített és 2019-ben közreadott nyomtatott vagy digitális kartográfiai művel, szakkönyvvel pályázhat határainkon innen és túlról.

Képek a 3. blogtalálkozóról

December 11-én kora este megtartottuk a 3. blogtalálkozót, ami családias hangulatban telt. Az érdeklődők megtekinthették az eredeti Perczel-gömböt, és az újraalkotott másolatát. Ezek után olyan különleges és ritka földgömböket láthattak vendégeink, melyeket igencsak ritkán szoktunk a raktár mélyéről előhozni.

Perczel László Földgömbjének újraalkotása. 1862–2019.

Perczel László 1862-ben készített nagyméretű, kéziratos földgömbjét az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársai és hallgatói 2008-ban kezdték el digitalizálni, majd a következő évek során virtuálisan restaurálták és pótolták a hiányokat, lényegében újraalkották. 2019-ben az évtizedes munka meghozta gyümölcsét és kézzelfogható vált az eredmény: az új Perczel-földgömb.

A középkori Magyarország atlasza

2019. október 17-én (csütörtökön) 15.00 órától

Faragó Imre - Varga Csaba Gergely: A középkori Magyarország atlasza

címmel előadást tart az MFTTT Kartográfiai Szakosztálya szervezésében.

Helyszín:
ELTE Lágymányosi campus, Északi tömb
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A VII. em. 7.21 Kari tanácsterem

Minden Tagtársunkat és az Érdeklődőket szeretettel várjuk !!!

Carlo Rossari magyar vonatkozású térképei

Nemzeti könytárunk egyik alapfeladata az árverési katalógusok rendszeres figyelése, az ott meghirdetett tételek ellenőrzése, vajon megvannak-e gyűjteményünkben. 2018-ban az egyik ilyen katalógusban bukkant fel egy olasz nyelvű Magyarország-térkép, melyről néhány kattintás után – az adatbázisból – kiderült, hogy szerencsére már rendelkezünk belőle egy példánnyal.