etnikai térképezés

A vörös térkép különböző változatai 4. Az 1928 és 1941 között megjelent kiadások

A blogbejegyzés-sorozat első részében a bevezetőt követően az 1919-ben, a második részében az 1920-ban, a harmadik részében az 1922 és 1927 között készült vörös térkép-változatokat vettük sorra. A befejező bejegyzésben az 1928 és 1941 között keletkezett változatokat tekintjük át, majd pedig összegezzük a különböző kiadásokat, változatokat.

Etnikai térképek Trianon árnyékában

A Mika Sándor Egyesület Jelenkori Munkacsoportja az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékével együttműködve sok szeretettel hív minden érdeklődőt a 2017. április 20–21-én megrendezendő Etnikai térképek Trianon árnyékában – Az etnikai térképezés múltja, jelene és jövője elnevezésű térképtörténeti műhelyébe.

Korabinszky János és az etnikai térképezés

Az első komolyabb, magyar vonatkozású „etnikai” térképek létrejöttét, noha ismerünk korábbi, hasonló adattartalmú térképeket is (pl. Nicolas Sanson Erdély-térképe 1664-ből), a nemzeti kérdés iránt a 18. század végétől éledő érdeklődéshez, a nemzetállam eszméjének térnyeréséhez, illetve az egyre szervezettebb állami adatgyűjtéshez szokás kötni.