Karacs Ferenc

A Kultsár-atlasz kiadástörténete

A Kultsár István és özvegy Kultsárné Perger Anna Mária által 1821 és 1834 között a Hazai ’s Külföldi Tudósítások című újság mellékleteként közreadott Európa-atlasz kiadástörténetének rekonstrukciója.

Karacs Ferenc legkorábbi atlaszhirdetése

Karacs Ferenc egyik legfontosabb kartográfiai művének, Európa-atlaszának legkorábbi, a térképtörténészek által eddig nem ismert hirdetését mutatjuk be. A hirdetés révén egyrészt megismerhetjük Karacsnak a mű készítésére és kiadására irányuló személyes és szakmai indítékait, másrészt az atlasz tartalmával, kiadásával és előfizetésével kapcsolatos számos gyakorlati részletkérdést is.

Karacs Teréz jól emlékezett! Karacs Ferenc legkorábbi térképmetszete

Karacs Ferenc kortársai, de későbbi életrajzírói is egyetértettek abban, hogy a magyar kartográfia kiválósága már debreceni tanulmányainak időszakában foglalkozott rézmetszéssel, térképek rézbe metszésével. Bizonyítékot erre azonban ezidáig senki nem talált. Napjaink közgyűjteményi digitalizálásai azonban itt is a segítségünkre voltak!

Karacs Ferenc Magyar országnak […] közönséges táblája című művének kiadásváltozatai 1813 után

1813-ban jelent meg Karacs Ferenc (1770–1838) MAGYAR ORSZÁGNAK ÉS A’ HOZZÁ KAPTSOLTATOTT HORVÁTH, és TÓTH ORSZÁGOKNAK, ’s HATÁRŐRZŐ KATONAI VIDÉKEKNEK, nem külömben AZ ERDÉLYI NAGY FEJEDELEMSÉGNEK Vármegyékre és Szabad Kerületekre osztatott ’s a’ leg jobb Mappák szerént készittetett KÖZÖNSÉGES TÁBLÁJA című műve. Ezen kívül a szakirodalom a térképnek egy évszám nélküli változatlan tartalmú állapotát tartja számon. (Atlas Hungaricus, Karacs 7a és 7b).