Lipszky János

Edmund von Zuccheri Magyarország-térképének 1868. évi kiadása

Mint minden év végén aukciók garmadáján kínálják a különlegesnél különlegesebb könyvtári dokumentumokat, így térképeket az érdeklődőknek. Nem volt ez másképpen 2018-ban sem. A közgyűjtemények – amúgy is szűkre szabott – anyagi lehetőségei ilyenkor már vészesen megcsappannak, igencsak csak jól jön a külső segítség, ha a gyűjteményből hiányzó egy-egy értékesebb tétel felbukkan egy árverésen.

François-Sulpice Beudant Magyarország földtani térképének lehetséges topográfiai alapjai.

Egy korábbi bejegyzésünkben kétségbe vontuk, hogy François-Sulpice Beudant: Carte géologique de la Hongrie et de la Transylvanie avec une partie des pays limitrophes című térképének létezne egy korábbi, jelmagyarázat nélküli állapota. Nemrégiben a földtani tárgyú közgyűjteményekben lévő példányok alapján Síkhegyi Ferenc kartográfus felhívta a figyelmet tévedésünkre, melyekben nem csak ezen első, de a bővített második változat is megtalálható. Pontosító megjegyzéseket tartalmazó írását adjuk most közre.

Kiegészítés a Lipszky-térképek és feldolgozásaik jegyzékéhez 5. A „Society for the Diffusion of Useful Knowledge” Osztrák Birodalom-térképei

A „Society for the Diffusion of Useful Knowledge” (Hasznos Ismereteket Terjesztő Társaság) a brit wigh, azaz liberális párt szervezete volt és abból a célból hozták létre, hogy olcsó és kiváló tudományos anyagokkal lássa el az olvasó közönséget. A Társaságot 1826-ban alapították Londonban, és 1827-ben már ki is adták az első könyvet.

Edmund von Zuccheri Magyarország-térképei

Lipszky János Magyarország-térképeinek felhasználásával számos további térképmű született. Mind közül, tartalmi gazdagságát, méretét és hosszú kiadás történetét is figyelembe véve, az egyik legjelentősebb Edmund von Zuccheri: Generalcharte des Königreiches Ungarn című műve.

A Lipszky-térkép rézmetszője: Johann Gottfried Prixner

A Mappa generalis Regni Hungariae, ez az idén 210 éves, együttesen mintegy négy négyzetméter területű térkép Magyarország első, felmérésen alapuló térképe. Habár vitathatatlan, hogy szerzőségét indokolt Lipszky János huszártiszt személyéhez kötni, könnyen belátható, hogy egy ilyen nagyszabású vállalkozáshoz több, különféle szakértelmet képviselő ember együttműködésére volt szükség. Közülük a térkép metszése – ennek tiszta rajzolata és bal felső szelvényen látható finom grafika – egy olyan ember keze munkáját dicséri, akivel kapcsolatban eddig inkább csak találgatni tudtak a kutatók.

Lipszky Kiállítás és Konferencia

2016. április 11. és július 9. között az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár közös Lipszky-kiállítást rendezett a térképész születésének 250. évfordulója alkalmából. A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára arra vállalkozik, hogy ezt a kiállítást Pécsett is bemutassa.

Térképtári vezetés

Július 9-én zár a Magyar Királyság általános térképe, 1804–1810. Lipszky János huszártiszt térképészeti munkásságáról, születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás.