Magyarország

Emanuel Stenglin 1664-ben készült kéziratos Magyarország-térképének országleírása

Az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményében található kéziratos, szép kivitelű, gondos kidolgozású, bőrre rajzolt és festett Magyarország-térképen (raktári jelzet: TK 1.872) található igen részletes latin nyelvű országleírás ezidáig nem kapott kellő figyelmet. Érdemesnek tűnt ezért a térképet alaposabban megvizsgálni, és mindenekelőtt a két részletes leírást értékelni. A vizsgálat eredményei az alábbi írásban olvashatók.

Johann van der Bruggen ismeretlen Regni Hungariæ című térképe 1728-ból

Johann van der Bruggen németalföldi származású bécsi rézmetsző és kiadó három Magyarország-térképet metszett, de az 1739-ben kiadott Parvus atlas-ában ezek közül csak kettőt használt fel, míg harmadik lapként a Regni Hungariæ című térképének egy – Johann Andreas Pfeffel által metszett – változatát illesztette be ebbe a kiadványába.

Karacs Ferenc Magyar országnak […] közönséges táblája című művének kiadásváltozatai 1813 után

1813-ban jelent meg Karacs Ferenc (1770–1838) MAGYAR ORSZÁGNAK ÉS A’ HOZZÁ KAPTSOLTATOTT HORVÁTH, és TÓTH ORSZÁGOKNAK, ’s HATÁRŐRZŐ KATONAI VIDÉKEKNEK, nem külömben AZ ERDÉLYI NAGY FEJEDELEMSÉGNEK Vármegyékre és Szabad Kerületekre osztatott ’s a’ leg jobb Mappák szerént készittetett KÖZÖNSÉGES TÁBLÁJA című műve. Ezen kívül a szakirodalom a térképnek egy évszám nélküli változatlan tartalmú állapotát tartja számon. (Atlas Hungaricus, Karacs 7a és 7b).