Danku György

A Kultsár-atlasz kiadástörténete

A Kultsár István és özvegy Kultsárné Perger Anna Mária által 1821 és 1834 között a Hazai ’s Külföldi Tudósítások című újság mellékleteként közreadott Európa-atlasz kiadástörténetének rekonstrukciója.

Karacs Ferenc legkorábbi atlaszhirdetése

Karacs Ferenc egyik legfontosabb kartográfiai művének, Európa-atlaszának legkorábbi, a térképtörténészek által eddig nem ismert hirdetését mutatjuk be. A hirdetés révén egyrészt megismerhetjük Karacsnak a mű készítésére és kiadására irányuló személyes és szakmai indítékait, másrészt az atlasz tartalmával, kiadásával és előfizetésével kapcsolatos számos gyakorlati részletkérdést is.

Danku György: Gudor Kun Botond – Gróf László: Bod Péter a kartográfus

Örömteli esemény minden olyan mű megjelenése, amely a magyar térképtörténet kevésbé ismert oldalával, térképeivel vagy épp személyiségeivel foglalkozik. Különösen fontosak azok a kiadványok, amelyek a szélesebb közvélemény térképtörténeti ismereteit bővítik. Így fontos eseménynek tekinthetjük ezt a székelyföldi Háromszék Vármegye kiadó gondozásában közreadott tanulmánykötetet, amely a 18. századi magyar és erdélyi kultúra nagy alakjának, a székely Bod Péternek (1712–1769) a térképeit mutatja be.

Karacs Teréz jól emlékezett! Karacs Ferenc legkorábbi térképmetszete

Karacs Ferenc kortársai, de későbbi életrajzírói is egyetértettek abban, hogy a magyar kartográfia kiválósága már debreceni tanulmányainak időszakában foglalkozott rézmetszéssel, térképek rézbe metszésével. Bizonyítékot erre azonban ezidáig senki nem talált. Napjaink közgyűjteményi digitalizálásai azonban itt is a segítségünkre voltak!

Wolf, Josef & Zimmermann, Wolfgang: Flieβende Räume. Karten des Donauraums 1650–1800

2017-ben a Baden-Württemberg-i Tartományi Központi Levéltár (Landesarchiv Baden-Württemberg, Generallandesarchiv, Karlsruhe) és a Dunai Sváb Történelmi és Országismereti Intézet (Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde, Tübingen) útjára indította azt a régi térkép vándorkiállítást, amelyet a rendezők, szándékaik szerint, a Duna menti térség kora újkori térképtörténetének nagyszabású, több országot is bejáró bemutatójának szántak.

Kelet-kutatók látogatása térképtárunkban

2018. június 20-án a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének a szervezésében a Közel-Kelettel foglalkozó kutatók 80-85 fős csoportja kereste fel könyvtárunkat. A világ számos országának kutatóiból verbuválódott csoport számára egy kisebb, de különleges művekből álló kiállítást rendeztünk. A térképtár gazdag atlasz- és térképgyűjteményéből az alkalomhoz és részben a vendégek szakmai érdeklődéséhez igazodva válogattunk.