Kiállítások, pályázatok


AKTUÁLIS KIÁLLÍTÁSOK, RENDEZVÉNYEK


 

Az I. világháború térképeken. Válogatás a gyűjteményből

Az Országos Széchényi Könyvtár már 1914 szeptemberében, nem sokkal a háború kitörése után egy első világháborús gyűjtemény kialakításába kezdett, amely egészen az 1920-as évek elejéig gyarapodott. A gyűjtés nem csak a különböző könyvekre, folyóiratokra, nyomtatványokra terjedt ki. Beérkezett számos bélyeg, egyedi, kéziratos anyag, sőt, tárgyi emlékek is. Az első világháborúval foglalkozó kiállítássorozatunk mostani része ebből a gyűjteményből válogat, bemutatva nem csak a beküldött korabeli térképeket, de az egyéb különleges dokumentumokat is. Az egyes vitrinek tematikája egy-egy frontszakasz – így az érdeklődők láthatnak például török, orosz plakátokat, kéziratos térképet a megszállt Szerbiából, vagy épp a román betörésről. Bemutatunk olyan játékokat, papírmaketteket is, amiket az első világháború idején forgalmaztak. Szándékunk szerint sikerül ebben a kis kamaratárlatban is megmutatnunk a gyűjtemény sokszínűségét és olyan ritkaságait, amelyeket a folyamatos feldolgozás során fedezünk fel.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Térképtár
Időpont: Látogatható 2017. szeptember 29-től 2018. március 30-ig, keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton 9.00 és 14.00 óra között.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


 

Szép Magyar Térkép 2017

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára pályázatot ír ki a „Szép Magyar Térkép 2017” cím elnyerésére, amelyre minden magyar térképkészítő és -kiadó műhely korlátlan számú, kizárólag saját maga által készített és 2017-ben közreadott nyomtatott vagy digitális kartográfiai művel pályázhat határainkon innen és túlról.

A pályaműveket szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékeli és díjazza, amelynek elnöke az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. A pályázatra benevezett nyomtatott kartográfiai dokumentumokat, illetve digitális hordozón megjelent műveket két példányban kérjük beküldeni. A helyi, illetve távoli elérésű térinformatikai adatbázisokhoz kérjük, hogy a pályázók – amennyiben lehetséges – a kiállítás idejére hozzáférést biztosítsanak. (Az Országos Széchényi Könyvtár vállalja, hogy kizárólag a Térképtár olvasóterméből interneten elérhető adatbázisokba az olvasók és a látogatók betekinthetnek, de azokból semmiféle eszközzel adatot kinyerni nem enged.) A digitális művekkel nevezők részére lehetőséget biztosítunk 1-1 darab A2-es vagy A3-as formátumú poszter kihelyezésére és egy 3-5 perces demó bemutatására is. A nevezésen kérjük egyértelműen feltüntetni a nevező személy(eke)t és/vagy intézmény(eke)t!

A beküldött darabokból rendezett kiállítás előre láthatóan 2018. március 23-tól lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. szinti előadótermében, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt (a megnyitó ünnepség során ingyenesen). A kiállítással a kartográfiai műveket készítő cégek és szervezetek számára szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy ne csak a szakmai érdeklődők értesüljenek időről-időre az új fejleményekről.

Kérjük, hogy a pályázaton való részvételével segítse elő a magyarországi térképkultúra elmélyítését!

Pályamunkák beküldésének határideje: 2018. január 31.

Cím: Országos Széchényi Könyvtár Térképtára,
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
Levelezési cím: 1827 Budapest, Budavári Palota "F" épület
Kapcsolat: terkep@oszk.hu


VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁSOK


Kincsek gróf Széchényi Ferenc Könyvtáralapító gyűjteményéből – Egy kozmográfiai atlasz különlegességei
 

Tabula Hungariae – Lázár-térkép
 

Mikoviny Sámuel mérnök, térképész