Kiállítások, pályázatok


AKTUÁLIS KIÁLLÍTÁSOK, RENDEZVÉNYEK

 

Az I. világháború térképeken: Határviták

A Térképtár kiállítássorozatának negyedik része az első világháború alatti területvitákat helyezi előtérbe. Mivel a problémák gyökerei sokszor több évtizeddel korábbra nyúlnak vissza, nem csak a háborús évek alatt készített térképeket mutatjuk be, hanem az 1909-1919 közötti időszak termését is. A nemzetállamok kialakulása után nagy figyelmet kapott a nemzetiségi kérdés, így nem csoda, hogy a szembenálló felek a vitatott területeikre is elkészítették sokszor célzatosan ferdített tartalmú nemzetiségi térképeiket. Mindezeket úgy szemléltethetjük a legérzékletesebben, ha egymással párhuzamosan mutatjuk be őket. Az egyes vitrinek egy-egy nagyobb terület (például a Balkán, a Baltikum és Lengyelország, az olasz-osztrák határ) vonatkozó térképműveit mutatja be, de szokásunkhoz híven a kartográfiai dokumentumok mellett a könyvtár más gyűjteményeinek anyagából is válogattunk, így fényképek, plakátok és képeslapok is szerepelnek majd a kiállításon.

Megtekinthető: 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig a Térképtár nyitvatartási idejében.

Ízelítő az M5 kulturális híradójában.

 


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára pályázatot ír ki a

„Szép Magyar Térkép 2018”

cím elnyerésére, amelyre minden magyar térképkészítő és -kiadó műhely korlátlan számú, kizárólag saját maga által készített és 2018-ban közreadott nyomtatott vagy digitális kartográfiai művel pályázhat határainkon innen és túlról.
    A pályaműveket szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékeli és díjazza, amelynek elnöke az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.
    
    A pályázatra benevezett nyomtatott kartográfiai dokumentumokat, illetve digitális hordozón megjelent műveket két példányban kérjük beküldeni. A helyi, illetve távoli elérésű térinformatikai adatbázisokhoz kérjük, hogy a pályázók – amennyiben lehetséges – a kiállítás idejére hozzáférést biztosítsanak. (Az Országos Széchényi Könyvtár vállalja, hogy kizárólag a Térképtár olvasóterméből interneten elérhető adatbázisokba az olvasók és a látogatók betekinthetnek, de azokból semmiféle eszközzel adatot kinyerni nem enged.) A digitális művekkel nevezők részére lehetőséget biztosítunk 1-1 darab A2-es vagy A3-as formátumú poszter kihelyezésére és egy 3-5 perces demó bemutatására is. A nevezésen kérjük egyértelműen feltüntetni a nevező személy(eke)t és/vagy intézmény(eke)t!
    A beküldött darabokból rendezett kiállítás előre láthatóan 2019. március 29-től lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. szinti előadótermében, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt (a megnyitó ünnepség során ingyenesen). A kiállítással a kartográfiai műveket készítő cégek és szervezetek számára szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy ne csak a szakmai érdeklődők értesüljenek időről-időre az új fejleményekről.Kérjük, hogy a pályázaton való részvételével segítse elő a magyarországi térképkultúra elmélyítését!

Pályamunkák beküldésének határideje: 2019. január 31.

Cím: Országos Széchényi Könyvtár Térképtára, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
Levelezési cím: 1827 Budapest, Budavári Palota "F" épület
Kapcsolat: terkep@oszk.hu

Dr. Zentai László egyetemi tanár,
tanszékvezető
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék    

Dr. Pászti László
osztályvezető
Országos Széchényi Könyvtár Térképtár

 


VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁSOK


Kincsek gróf Széchényi Ferenc Könyvtáralapító gyűjteményéből – Egy kozmográfiai atlasz különlegességei
 

Tabula Hungariae – Lázár-térkép
 

Mikoviny Sámuel mérnök, térképész