Ünnepi jókívánság

Köszönjük Olvasóinknak, hogy egész évben megtiszteltek bennünket figyelmükkel és reméljük a jövő évben sem lesz ez másképp! Minden kedves Olvasónknak áldott karácsonyi ünnepeket, és békés, szerencsében gazdag új évet kívánunk!

Ajándékként szeretnénk röviden bemutatni egy igen érdekes térképet, amely akár a mai korban elhatalmasodott, és így karácsony táján halmozottan tapasztalható emberi szokásoknak, tulajdonságoknak kíván emléket állítani.

Accurata Utopiae tabula das ist der neu entdeckten Schalck-Welt, .. Schlarraffenlandes
(OSZK TR 8 088)

A térkép a mesés Schlarraffenland-t (Cockaigne), a tejjel-mézzel folyó földet, az örömök és a bőség képzeletbeli királyságát ábrázolja, emellett az élvezetek, a büszkedés, a henyélés-tétlenség, a falánkság-torkosság országára vonatkozó örök kérdésekkel foglalkozik. Johann Baptist Homann (1664-1724) a területet indokoltan a 360 és 540 fokok közé helyezte el, így a figyelmesek egyből észlelhették, hogy képzeletbeli területről van szó. Az északi pólusnál található meg a Szentföld és Új Jeruzsálem. A déli póluson, Az Uzsoráskodás Királysága alsó határán egy fal látható, amely a Kínai Nagyfalhoz hasonlít, túlsó oldalán a Tatárok Országával. A bőség földjének jobb felső részén, a Fiatalság Országa terül el, ahol az emberek megszületnek, és két életmód között válaszhatnak. Az első egyenesen a kiválasztottak és igazak országában vezet őket, míg a második a csábítások városába.

Középen a „(Nemi) Vágyak tengere” található, amely körül tizenkilenc régiót mutat a térkép, (gyorsfordításban) fentről balra a
Prodaglia Regnum = A Tékozlás/ Pazarlás Királysága;
Mammonia = A Mammon (a Pénz országa);
Pigritaria = A Nemtörődömség / Hanyagság (földje);
Magni Stomachi Imperium = A Kövér Hasak Birodalma;
Lusoria Regnum = Az Uzsoráskodás Királysága;
Respublica Veneria  = A Vágy Köztársasága ;
Superbia Regio = A Kevélység Régiója ;
Slutorum Regnum = A Süketek Országa;
Lurconia = A Falánkság Földje;
Litigonia = A Verbális Küzdelemek Országa;
Bibonia  = Az Ivászat földje ;
Iuronia = Az Esküdözések országa;
Senectae Regio = Az Öregek országa ;
Iuventae Regnum = A Fiatalság országa;
Schmauchland = A Dohányzás Földje;
Schnupferland = A Tubákolás (?) földje;
Insulae Necromanticae = A Szellemidézés földje ;
Schmarotz insula = Az Élesködők /Potyázók Szigete ;
Luder Meer = A Szajhák Tengere ;
Mare Ebrium = A Részegség Tengere;

Fent középen, a Új Jeruzsálem Szent Városa fénylő világítótoronyként világítja meg a hívők, vallásosak és kegyesek, jámborak ismeretlen földjét.

Kívánom minden kedves olvasónak, hogy az ünnepek alatt keresse fel a térkép azon országát, amelyhez a szíve legjobban húzza!

Találkozunk 2017-ben!