Szép Magyar Térkép 2018

Ma 15.00 órakor megnyílt a „Szép Magyar Térkép 2018” című kiállításunk. Az egybegyűlteket Földesi Ferenc, a könyvtár különgyűjteményi igazgatója köszöntötte, az eseményt dr. Klinghammer István akadémikus méltatta, majd dr. Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője és Földesi Ferenc igazgató átadták az okleveleket a verseny helyezettjeinek. A rendezvényt az évtizedes hagyománynak megfelelően a térképes klubdélután zárta.

Az M5 Tv-csatorna kiállítással kapcsolatos riportja 2019. 03. 29-én 20:30-tól látható a Híradóban, és visszanézhető a mediaklikk.hu-n.
A kiállítás 2019. március 29-től április 13-ig lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében, keddtől szombatig 10.00 és 18.00 között.

A Szép Magyar Térkép 2016 című pályázat értékelése és díjazottjai

Az idei évben a „Szép Magyar Térkép 2018” címmel meghirdetett pályázatra összesen 25 pályamű érkezett. A versenyre benevezett térképészeti alkotások – két digitális munka kivételével – mind nyomtatott kiadvány formájában jelentek meg. A Bíráló Bizottság a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen - térképtípustól függetlenül - esztétikai, ugyanakkor kartográfiai szempontból is értékelt.

A Bíráló Bizottság döntését követően a következő eredmények születtek:

Első díjat nyert:
Gerecse [pályázó: Magyar Természetjáró Szövetség]
A Gerecse hegységben való tájékozódáshoz nyújt segítséget ez a 1:35 000 méretarányú turistatérkép. A felhasználók számára a túrautak pontos megjelenítésével az útvonaltervezéshez nagy segítséget nyújthat, gazdag tartalma sok tájékozódáshoz fontos elemet mutat be. Mindezek mellett harmonikus és átlátható színvilága is csak emel a térkép értékén. Sokoldalúsága vitathatatlan, hiszen a hátlapján még a Gerecse népszerű teljesítménytúráinak útvonalát is bemutatja. Az pedig külön öröm, hogy felhívja a figyelmet a földtudományilag fontos értékekre.

Első díjat nyert:
Csopak és környéke geotúra térkép [pályázó: Schwarcz Térkép]
Az 1:30 000 méretarányban készült geotúra térkép nem mindennapi témájával, valamint igényes kialakításával nyerte el az első helyet. A kiadó turistatérképei közül kiemelkedik ez a mű, hiszen földtani és földrajzi érdekességeket is tartalmaz a megszokott elemeken túl. A térkép nem csak színvilágában, hanem méretében is jó választás volt.

Második és harmadik díjat a zsűri nem osztott ki.

Dicséret:
Ugyan díjat nem osztottunk ki nekik, de dicséretet mindenképpen érdemelnek a következő munkák.

Magyarország Nemzeti Atlasza [MTA CSFK Földrajztudományi Intézet]
Egy atlaszt nehéz összehasonlítani a pályázó térképművekkel, hiszen ez mindig egy sokkal összetettebb, több szakember munkáját összefoglaló tudományos mű. A Nemzeti Atlasz elsősorban atlasz, melyben a kartográfia, így a térképek meghatározó szerepet játszanak, de emellett minden tématerülethez közérthető magyarázat is tartozik. Dicsérendő az is, hogy olyan modern témákat is megjelenítettek, mint például a geoparkok.
Kiemelnénk a geofizikai és természetvédelmi részekről szóló fejezetek esztétikus kialakítását.

Vikka [pályázó: Geoform Mérnök Stúdió Kft.]
Az Országos Közhiteles Vízmű Kataszter weboldal térinformatikai megoldási rendszere mindenképpen értékelendő, mivel ez egy sokrétű szakmai adatbázis, melyhez térképi megjelenítés tartozik. Örömmel tapasztaltuk, hogy egy átlagos felhasználó számára hozzáférhetők az adatok, viszont nyilvánvalóan a szakma számára sokkal fontosabb összefüggéseket is tartalmaz az oldal. A VIKKA létrejöttének köszönhetően kijelenthetjük, hogy a térképészet nem csak a saját szakterületében használható, hanem sok más szakma is részesülhet a kartográfia tudományos eredményeiből.

A zsűri kollektív dicséretében részesült kiadók:
Szarvas Térképek kiadó, Schwarcz Térkép térképkészítő műhely, Dimap Bt.
Az előző évhez hasonlóan dicséretben részesült három kiadó a több éves odaadó munkájuk elismeréseként. A Szarvas Térképek és a Schwarcz Térkép kiadók minden évben több pályamunkával, köztük díjnyertes térképekkel vesznek részt a versenyen. Színvonalas térképeik naprakész, gondos kivitelezése minden térképfelhasználó számára hasznos segítséget nyújtanak.
Idén az előbbi kiadók mellett dicséretben részesítettük a Dimap Bt. kiadót is modern törekvéseikért, hiszen a mai világban nem csak a papír alapú térképi igényeket kell kielégíteni, hanem haladni kell a korunk adta digitális lehetőségekkel is.
Értékeljük, hogy ezek a kiadók nemcsak évtizedek óta résztvevői a magyar kartográfiának, de színvonalas munkáikkal ápolják a térképkészítés művészetét.