Sütievő robotmacska a földrajztanítás szolgálatában: Doraemon világatlasza – gyerekeknek

Doraemon szereti a dorajakit. Ezt minden japán gyerek tudja. Doraemonnak nincsenek fülei, és ezt is mindenki tudja róla. Doraemon egy macska. Robotmacska. Mangamacska.

1969-ben Fudzsimoto Hirosi és Abiko Motoo japán grafikusművészek Fudzsiko Fudzsio művésznév alatt megalkották Doraemont, a kedves, kék színű robotmacskát, aki a jövőből visszatérve egy Nobita nevű kisfiú mellé szegődve különféle kalandokba keveredik. Doraemonnak van egy különleges zsebe, ahonnan szükség esetén különféle eszközöket vesz elő, mint például egy kicsi, fejre szerelhető propellert, amivel repülni lehet, vagy egy időgépet, esetleg egy bárhová nyíló ajtót. Neve kettős szójáték, amely egyszerre jelent „elkóboroltat” és azt, hogy szereti a tradicionális japán süteményt, az édes babpürével töltött dorajakit.

Doraemon történetei nem csak Japánban népszerűek. Amellett, hogy máig ez az egyik legnagyobb példányszámban eladott képregény-sorozat, külföldi rajzfilm-adaptációknak köszönhetően ma már szinte az egész világon ismerik. Az üzleti siker mellett Doraemon több kulturális díjat és elismerést is szerzett, ami a ’90-es évek elején a tokiói Shogakukan kiadót arra sarkallta, hogy óvodás és kisiskolás gyermekek számára világatlasz-sorozatot hozzon létre a képregényfigura szereplésével.

A sorozat első kötete a Doraemon világatlasza, amelyet a Japán, A földrészek és 11 ország atlasza, A világ természeti és kulturális csodái, valamint A világ zászlói, a Nap és a Hold atlasza követett. Ezek a művek valójában olyan képeskönyvek, amelyekben a térképek színes háttérként szolgálnak. A Világatlaszban Doraemon, Nobita és a többiek kontinensről kontinensre bejárják a Földet, a gyerekek pedig velük együtt ismerkednek meg a jellegzetes állatokkal, növényekkel és természeti kincsekkel. A térképek megmutatják az egyes országok alakját, főbb városait, valamint az ott lakók életét és kultúráját. Az atlasz különlegessége, a számos fénykép és rajz mellett, a néhány kockából álló, rövid képregények sorozata, amely Doraemon és társai úti kalandjait jelenítik meg.

Japán ismertetésével kezdődik az atlasz, hiszen a gyerekek innen indulnak Doraemonnal és barátaival a világ felfedezésére.(Magyar fordítás: Könyves-Tóth Réka)

Kelet-Ázsia. Az országnevek és a fővárosok nevei mellett sok rajz és rövid felirat látható a térképeken. A mangafigurák minden érdekes dolgot kipróbálnak, és pont úgy viselkednek, mint a turisták, így mesélhetővé teszik a térképeket. (Magyar fordítás: Könyves-Tóth Réka)

Részlet az Európát ábrázoló térképlapról. Közép-Európában sok kicsi ország van, ezért nincs nagy hely az érdekességeknek.

Az atlaszok átütő sikere után a kiadó kibővítette Doraemon tankönyvsorozatát, és sorra jelentette meg a robotmacska karakterével színesített történelem-, idegennyelv-, matematika-, természettudományi ismereteket és társadalmi ismereteket összefoglaló könyveket.

 

Források

www.doraemon.com
https://hu.wikipedia.org/wiki/Doraemon

http://wwwthehistorycartoons.blogspot.hu/2011/11/doraemon.html
http://arieeoke.blogspot.hu/2012/01/history-and-origin-doraemon.html

A képek forrása
World Map of Doraemon. 1993, Shogakukan Kiadó, Tokió, Japán
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, 2017