Csillag(tér)kép-történet 3.

A fellendülés időszaka

Johannes Hevelius (1611–1687) a híres danzingi csillagász volt az, aki az 1680-as években említésre méltó számban alkotott új csillagképeket az északi égboltra úgy, hogy azok egy része a mai hivatalos rendszerben is helyet kapott. Tizenegy új, általa megalkotott csillagkép közül némelyik esetében Hevelius szerzősége megkérdőjelezhető. A kutatók körében nem tisztázott, hogy mit tekintünk egy csillagkép megalkotásának, illetve első ábrázolásának. Számos csillagkép és csillagkép-részlet esetében találkozhatunk azzal, amikor elsőként megjelenik a képi ábrázolás, akkor még a konkrét név és a csillagok megjelölése nélküli. Ezt követően az ábrázolás mellett megjelenik a név, és végül mindezekhez konkrét csillagokat kapcsol az alkotó. Mindezeket figyelembe véve nehéz eldönteni, hogy ténylegesen ki volt az alkotója a csillagképnek? A Canes Venatici [Vadászebek] csillagkép képi megjelenése – mint azt korábban említettem – 1533-ban már Apianusnál megfigyelhető. Mons Menalis [Menalis-hegy] ábrázolása egy ismeretlen szerző által készített, megjelenését tekintve 1603 és 1621 közé tehető csillagtérképen már szerepel, név nélkül, és Hevelius Musca-ja [Légy] tulajdonképp Plancius Apes [Méhek] csillagképének átnevezése.

1 Canes Venatici 4 Leo Minor 7 Musca (Apes átnevezése) 10 Triangulum Minus
2 Cerberus (Hercules részeként) 5 Lynx 8 Scutum Sobiescianum (Scutum) 11 Vulpecula et Anser (Vulpecula)
3 Lacerta 6 Mons Menalis 9 Sextans Uraniae (Sextans)    

Hevelius csillagképei.

Hevelius Lynx és Leo Minor csillagképei Flamsteed atlaszában, 1753 (Magyar Tudományos Akadémia Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete, 1633)

csillagkép alkotó megj. éve
Quadratum (Rhombus átnevezése) Carel Allard 1706
Corona Firmiana (Corona Borealis átnevezése) Corbinianus Thomas 1730
Reene (latinul Rangifer Tarandus) Pierre Charles Le Monnier 1743

Új csillagképek Hevelius után

Hevelius után, amíg a kontinentális európai csillagászok csekély számban próbáltak hatással lenni ezen időszak alatt a csillagképek formálására, addig a brit szigeteki Sir John Hill (1714–1775), a kor neves botanikusa szót emelt az állatok egyenrangúsága mellett, és 1754-ben Urania: Or, a Compleat View of the Heavens című művében 16 új, addig háttérbe szorított állatfajt emelt csillagképként égi társai közé.

1 Anguilla Angolna 7 Hirudo Pióca 13 Pinna Marina Sonkakagyló
2 Aranea Kaszáspók 8 Limax Házatlancsiga 14 Scarabeus Skarabeusz
3 Bufo Varangy 9 Lumbricus Földigiliszta 15 Testudo Teknős
4 Dentalium Agyarcsiga 10 Manis Tobzoska 16 Uranoscopus Csillagvizsgáló-hal
5 Gryphites Gryphaea kagyló 11 Patella Csészecsiga      
6 Hippocampus Csikóhal 12 Phalaena Moly      
John Hill csillagképei

Mint látható, ezen állatok azon taxonómiai rendek és fajok példányai, melyek az addig ismert csillagos égboltról hiányoztak, némelyike talán még tudós körökben is kevéssé volt ismert. Hill ezt a számára látványos aránytalanságot próbálta volna kiegyenlíteni új konstellációival. Törekvése nem talált elismerő szakmai közönségre, saját művén kívül nem tudunk más csillagtérképről, amely ábrázolna – akár csak egyet is – Hill állataiból.

A francia születésű Nicolas Louis de Lacaille (1713–1762) először a párizsi obszervatóriumban Jacques Cassini (1677–1756) növendékeként került kapcsolatba a csillagászattal, majd 1740-ben a csillagászat professzorává nevezték ki a Collége de France-ban. A Francia Tudományos Akadémia és a Francia Kelet-indiai Társaság által támogatva Lacaille elutazott Dél-Afrikába 1750 novemberének végén, annak érdekében, hogy részt vegyen a Nap és a Hold parallaxisának meghatározásában, és csillagászati távcsővel meghatározzák a déli égbolt csillagainak pontos helyzetét. 1751-ben érkezett Fokvárosba, ahol majd egy év alatt közel 9800 csillagot figyelt meg, és számos csillagképet alkotott és publikált 1763-ban, melyek a ma használt hivatalos rendszerbe is bekerültek. (Kanas 2007). 14 új csillagképe mellett az addig meglévő Argo Navis [Argo Hajó] ptolemaioszi csillagképet három részre osztotta (Carina [Hajógerinc], Puppis [Hajótat] és Vela [Vitorla]).

1 Antlia Pneumatica (Antlia) 6 Horologium 11 Equuleus Pictorius (Pictor) 16 Telescopium
2 Caelum Scalptorium (Caelum) 7 Mons Mensae (Mensa) 12 Puppis 17 Vela
3 Carina 8 Microscopium 13 Pyxis Nautica (Pyxis)    
4 Circinus 9 Norma 14 Reticulum (Rhombus átnevezése)    
5 Fornax Chimioe (Fornax) 10 Octans 15 Apparatus Sculptoris (Sculptor)    

Lacaille csillagképei.

Lacaille csillagképei (OSZK Térképtár TA 76 A-29)

Folytatása következik...