Új térképtörténeti kiadvány

Az elmúlt egy év tapasztalata alapján úgy tűnik, hogy a szakmai közösség kedvezően fogadta kezdeményezésünket, amire a legjobb bizonyíték a Közlemények első számában olvasható tanul­mányok mennyisége és minősége. Bízunk benne, hogy az évkönyvet megismerve, előnyeit értékelve, mind többen fognak a szerzőgárdához csatlakozni, és nem csak a szűkebben vett térképtörténeti szakma képviselői köréből. Bizakodásra ad okot, hogy az évkönyvben közreműködők segítségével nem is egészen egy év alatt – hiszen csak áprilisban indítottuk útjára lapunkat –, egy ilyen terjedelmű, gazdag kiadvány formálódott.

A kezdő év szerencsésen egybeesett Lipszky János születésének 250. évfordulójával, így ezen szám e kiváló személyiség életműve köré volt építhető. Az évfordulóra létrehozott em­lékkiállítás és konferencia kapcsán született tudományos eredmények bemutatását kiemelt eredménynek érezzük.

 

Tartalom:

DANKU György: A Széchényi Könyvtár Térképtárának új szerzeménye, A New Mapp of the Kingdom of Hungary and the Adjacent Countries By Phil. Lea

BENDEFY István: Bendefy (Benda) László térképtörténeti munkássága

PÁSZTI László: Lipszky János Tabula generalis Regni Hungariae című térképének utóélete

DANKU György: Luigi Ferdinando Marsigli. Fordulat Magyarország térképi ábrázolás-történetében

PÁSZTI László: Hungarika-térképek a Humboldt Egyetem Földrajzi Intézetének térképgyűjteményében

TÓTH Árpád: Johann Gottfried Prixner rézmetsző német evangélikus polgári háttere

PÁSZTI László: Edmund von Zuccheri Magyarország-térképei

PÁSZTI László: Kiegészítés a Lipszky-térképek és feldolgozásaik jegyzékéhez

REISZ T. Csaba: A Lipszky-életmű kutatásának újabb eredményei

Mint minden új kiadvány, ez is nyilvántartásba került, az Országos Széchényi Könyvtár keretében működő Magyar ISSN Nemzeti Központtól az alábbi nyilvántartási számot kapta: 2560-0656. Az ISSN (International Standard Serial Number) egy numerikus kód, mely az időszaki kiadványok és a folyamatosan frissülő integráló dokumentumok egyértelmű azonosítására szolgál.

A kötet megvásárolható az Országos Széchényi Könyvtár könyvesboltjában: 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. (Budavári Palota F épület). Nyitva tartás: kedd–péntek: 9–17 óra (ebédszünet 13.00–13.30), szombat: 9–14 óra. Valamint megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu címen. Ára: 2100 Ft.