Kutatók Éjszakája a Térképtárban

A „FÖLDABROSZTÓL” a digitális térképekig

Kutatók Éjszakája a Térképtárban

2016. szeptember 30. péntek, 19.00 – 21.00

Helyszín: a Térképtár olvasóterme, szükség esetén a Díszterem

Idei programunk a térképek világába kalauzolja el az érdeklődőket. A térkép a térbeli orientáció alapvető segédeszköze, amely napjainkig számtalan alakváltozáson ment keresztül, és immár csaknem teljesen a virtuális térben mozog. Ma már erdei túrák során is GPS-szel ellátott okostelefon lapul a hátizsákunkban, nem pedig a jól ismert, gyűrött sarkú sárga túristatérkép. Előadásainkban szó lesz a térképészet alapjairól, a térképek hasznáról és a térképek jövőjéről. Felvillantjuk az elmúlt évezredek térképtörténetének legfontosabb fordulópontjait, rámutatva azokra a felhasználói igényekre, amelyek a térképek folyamatos tökéletesedéséhez vezettek az agyagtábláktól a digitális térképekig. Látogatóink megismerkedhetnek tudományos-ismeretterjesztő térképtörténeti blogunkkal, a Földabrosszal, végül pedig néhány különleges eredeti térképnyomattal is.

Előadások:

19:00  A térkép a digitális világban  -  Oláh Krisztina

Az előadásban szó lesz a térképészeti alapfogalmakról, majd megtudhatjuk, hogy milyen digitális technológiák léteznek a térképészetben, és ezek mire jók, valamint, hol találkozhatunk ezekkel a mindennapokban. Mire használhatják őket a hétköznapi felhasználok, valamint a szakemberek, és milyen jövője van ennek a technológiának?

19.30  FÖLDABROSZ – új térképészeti-tudományos blog a nemzeti könyvtárban: blogbemutató  -  Pászti László

Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának tudományos-ismeretterjesztő térképtörténeti blogja 2016 áprilisában indult útnak. Az eddigi munkánkról és eredményeinkről számolunk be.

20:00  A térképhasználat gyakorlatias oldala: milyen igények vezettek a térképek fejlődéséhez/ pontosságához. A kezdetektől a BKK futárig   -  Oláh Krisztina

Mintegy négy évezred térképtörténeti vázlatát villantjuk fel az érdeklődőknek, kiemelve azokat a kulcsfontosságú pontokat, melyek a térképészet fejlődésében szerepet játszottak. Végigvesszük azokat a felhasználói igényeket, amelyek a térképek folyamatos tökéletesítéséhez vezettek az agyagtábláktól a digitális térképekig.

20:30  Vezetés a Térképtárban térképnyomdászati kitekintéssel és más érdekességekkel fűszerezve  -  Danku György

A Térképtár helyiségeiben állandó jelleggel kiállított műveken kívül a látogatóknak mutatunk néhányat az előadásokon bemutatott térképek gyűjteményünkben őrzött példányaiból. Valódi különlegességként az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a régi térképnyomtatási technikákból is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!