Magyar Térképbarátok Társulata

MAGYAR TÉRKÉPBARÁTOK TÁRSULATA
Levélcím: 1024 Budapest, Lövőház u. 24.
 
Társulatunk februári összejövetelén, a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.) a IV. emeleti tanácsteremben
 
2017. február 15-én (szerdán) 17.30-kor
 
Gyalog László a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet nyugdíjas munkatársa, Budapest Geokalauz című, az általa is szerkesztett könyvet mutatja be.
 
 
Az alkotók célja az volt, hogy egy új útikalauzt, kirándulásvezetőt adjanak mindazok kezébe, akik szeretnék felfedezni Budapestnek és környékének földtani, vízföldtani érdekességeit. A kétnyelvű (magyar, angol) könyv első részében akár egy külön kötetet is megtöltő általános földtani és vízföldtani ismertetőt találunk. Ezt a részt zárja Az épületek földtana című fejezet, melyben Budapest történelmét az építőkövek szemszögéből ismerhetjük meg. Táblázatok mutatják be a terület barlangjainak, tanösvényeinek, földtani alapszelvényeinek, tavainak, forrásainak, kútjainak, fürdőinek főbb jellemzőit.
A könyv nagyobbik hányadát kitevő második részben található a 75 darab földtani objektum leírása, területenként csoportosítva. Ezek között többségében „klasszikus" földtani feltárások vannak, de vízföldtani érdekességeket is találunk: fürdőket, forrásokat és a fővárost ivóvízzel ellátó kutakat is. Emellett földtani szempontból mutatnak be olyan objektumokat is, amelyek neve hallatán elsőre biztosan nem a geológia jut az eszünkbe, mint például az Országház, a WestEnd, a Dohány utcai zsinagóga, vagy Budapest metróhálózata. Mindegyik objektumhoz részletes térkép tartozik, melynek segítségével egyrészt könnyen megtalálhatjuk a kiszemelt célpontot, másrészt megismerhetjük a környék földtani felépítését. A kiadvány értékes része Budapest és környékének 1:50 000-es méretarányú földtani térképe. A térkép az objektumok területének és pontjainak megjelölésével az interneten is elérhető.
 
A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az előadás során 5000 Ft felajánlás ellenében előzetes megrendelésre, illetve korlátozott mennyiségben az előadáson is igényelhető. A felajánlás az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány (ELGA) részére történik. A megrendelést
kérem időben jelezni telefonon, vagy e-mailben.
 
Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.
 
Budapest, 2017. február 6.
 
 
Szádeczky-Kardoss Tamás
főtitkár
mobil: +36-20- 585-1681
lakás: 316-5226