Szép Magyar Térkép 2017

Március 23-án, pénteken immár 23-ik alkalommal nyílt meg a Szép Magyar Térkép című kiállításunk. A kiállításon a Szép Magyar Térkép 2017 pályázatra nevezett térképműveket tekintheti meg a nagyközönség. Az egybegyűlteket Káldos János, a könyvtár általános főigazgató helyettese és az Országos Könyvtári Rendszer Projekt szakmai vezetője köszöntötte, az eseményt dr. Klinghammer István akadémikus méltatta, majd átadták az okleveleket a verseny díjazottjainak. A rendezvényt a hagyományoknak megfelelően a térképész-találkozó zárta. A kiállítás 2018. április 7-ig tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében, keddtől szombatig 10.00 és 18.00 között.

A Szép Magyar Térkép 2016 című pályázat értékelése és díjazottjai

Az idei évben a „Szép Magyar Térkép 2017” címmel meghirdetett pályázatra összesen 39 pályamű érkezett. A versenyre benevezett térképészeti alkotások – egy digitális munka kivételével – mind nyomtatott kiadvány formájában jelentek meg. A Bíráló Bizottság a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen – térképtípustól függetlenül – esztétikai, ugyanakkor kartográfiai szempontból is értékelt. A Bíráló Bizottság döntését követően a következő eredmények születtek:

Első díjat nyert: Adriai tengerpart [pályázó: Hibernia Kiadó]

Az Adriai tengerpart turisztikai célú bemutatásához hasznos segítséget nyújt ez a több térképet is magában foglaló kiadvány. Alapjában véve az autótérképek körébe tartozik az 1:160 000 méretarányú térképmű, azonban melléktérképként több várostérkép is megjelenik. A mű kivitelezése szép, a színválasztás kellemes, kartográfiailag pedig pontos. A térképen szereplő jelek jól láthatók és könnyen érthetők. A munkát különösen értékessé teszi a nagy gondossággal összeállított településjegyzék.

 

Második díjat nyert:
Balaton I. [pályázó: Cartographia]

Az 1:100 000 méretarányban készült szabadidőtérkép újszerűségével, valamint esztétikus kialakításával nyerte el a második helyet. A kiadó szakmai színvonala hűen tükröződik a mű megjelenésében. A bizottság praktikusnak tartotta a papírválasztást is, amelynek köszönhetően a térképre filctollal saját útvonalakat készíthetünk, később pedig egyszerűen letörölhetjük. Emellett a termék egy „okostérkép” is, mivel mobileszközt használva további információk érhetőek el az ábrázolt területről.

Harmadik díjat a zsűri nem adott ki.

 

A zsűri dicséretében részesült munkák illetve intézmények:

Szarvas András és Schwarcz Térkép Térképkészítő Műhely

A bírálás során dicséretben részesült két kiadó a több éves odaadó munkájuk alapján. A Szarvas Térképek és a Schwarcz Térkép kiadók minden évben több pályamunkával, köztük díjnyertes térképekkel vesznek részt a versenyen. Színvonalas térképeik naprakész, gondos kivitelezése minden térképfelhasználó számára hasznos segítséget nyújtanak.

 

Talajtérkép portál (digitális térképmű, pályázó: Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Intézete)

A Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Intézete által készített Talajtérkép portál egyelőre kísérleti jellegű, ám nyilvánvaló, hogy már most sok megfontolás és szakmai munka van mögötte. Dicsérendő, hogy az adatok térképen is megjelenítve bárki számára elérhetők. A pályamű készítője a bizottság véleményét is megfontolva tovább fejleszti az oldalt.