Kiegészítés a Lipszky-térképek és feldolgozásaik jegyzékéhez 2. Az Alduna vidéke Alsólupkótól a Veteráni-barlangig

Gottfried Prixner térképe és Lipszky János: Mappa generalis című műve 8. szelvényének azonos kivágata (OSZK Térképtár, TR 403)

A Lipszky-térképek egyik metszője, Gottfried Prixner (1747–1819) metszette azt a kis térképet, mely az Alduna vidékét ábrázolja Alsólupkó és a Veteráni-barlang közötti szakaszon. A térkép forrásdokumentuma Lipszky Mappa generalis című művének 8. szelvénye volt. Egymás mellé téve a két művet, a tartalom, a metszés stílusbeli különbségeitől eltekintve ugyan azt ábrázolják.

A Mappa generalis szelvényének kézirata 1803-ban már készen volt, mert Lipszky ez év áprilisában más lapokkal együtt ezt is bemutatta véleményezésre a Helytartótanácsnak. A metszéshez szükséges tisztázati rajzokat eredetileg Prixnernek kellett volna elkészítenie, de ezt nem tette meg, és az 1804-ben újrakötött megállapodás a metsző és a szerző között ezt a feladatot már nem tartalmazta. Mindenesetre Prixner 1803-ban már találkozhatott ezzel a szelvénnyel, de 1804-ben egészen biztosan, mert október elején elsőként a 8. szelvény került kinyomtatásra.

Sajnos azt egyelőre nem tudjuk, hogy Prixner pontosan mikor és miért készítette ezt a kis részletet. Fennmaradt metszői hirdetése egészen más stílusú nyomat, ettől függetlenül nem lehetetlen, hogy valamiféle reklám célt szolgált. Mivel az egyetlen ismert példány egykor Széchényi Ferenc gróf gyűjteményéhez tartozott, az sem kizárt, hogy a támogatóknak, esetleg előfizetőknek szánt reprezentációs ajándék volt.

 

Irodalom:

REISZ T. Csaba: Magyarország általános térképének elkészítése a 19. század első évtizedében. Budapest, 2002.