Az I. világháború térképeken - 2. Háborús hétköznapok

Az első világháború térképeit bemutató tematikus kiállítássorozatunk második része a háború alatt publikált és használt polgári és katonai anyag mellett a világégés újdonságait – a haditechnikai fejlesztéseket, a tömegességet és a hátország bevonását a totális háborúba – kívánja bemutatni. A cím is erre utal: a felvonultatott művek között láthatunk mind az otthon maradottaknak szánt színes, látványos, propagandisztikus anyagot, mind egyedi, kéziratos bejegyzésekkel ellátott katonai-topográfiai térképeket, de külön vitrint szántunk a hadifoglyok és hadikórházak kérdésének, valamint a háború utóéletének is.

A kiállítást a könyvtár gazdag első világháborús gyűjteményeinek anyagai, így korabeli plakátok, fényképek, aprónyomtatványok teszik teljesebbé. Emellett olyan egyedi illetve ritka térképeket is bemutatunk, amelyek máshol nem, vagy csak külföldi gyűjteményekben találhatóak meg.

A kamarakiállítás méreteiből és bemutatott anyagából adódóan nem a háború teljes hadtörténetét vagy a civil szerveződések széles skáláját kívánja bemutatni, sokkal inkább a korszak eddig kevésbé ismert részleteit szeretné megvilágítani, amiben a személyes anyag nagy szerepet játszik. Az eredeti tulajdonosok bejegyzéseivel gazdagított térképművekből megtudhatjuk, mi érdekelte őket, követték-e az eseményeket és mennyire pontosak voltak értesüléseik. Mindemellett a semleges országok térképkiadásaiba is betekintést nyerhetünk, hiszen érthető módon mindenkit foglalkoztatott a háború és a frontvonalak, hadmozdulatok bemutatására a legalkalmasabb eszköz mindig is a térkép volt.

A kiállítás megtekinthető 2016. szeptember 30. és 2017. március 31. között a Térképtár folyosóján a tár nyitvatartási idejében: keddtől péntekig 9.00-17.00, szombaton 9.00-14.00 óra között.

 

Fényképek a kiállítás-megnyitóról: