Az I. világháború térképeken 3. Válogatás a gyűjteményből

A „gyűjtemény” jelen esetben az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményét takarja, melyet 1914 szeptemberétől 1922-ig gyarapítottak. Miután anyagát szétosztották a törzsanyag és a különgyűjtemények között, a Térképtárba is számos térkép került. Első világháborús tematikájú térképeink (850 darab) több mint egyharmada (290 darab) innen származik. A gyűjtemény jelentős része még a Plakát- és Kisnyomtatványtárban található, feltárása folyamatban van, így idén is gyarapodott tárunk, továbbá a Fotótár is. Mindebből a legérdekesebb talán az a kéziratos térképsorozat, mely a megszállt Szerbia bányáit mutatja be, amelyből egy példány a kiállításon is megtekinthető. Emellett számos ritka térképet és más dokumentumokat is kiállítottunk, hogy bemutassuk az egykori kollekció sokszínűségét és ritkaságait.

Kéziratos térkép az osztrák-magyar művelésbe vett szerbiai Rudnik ólom- és rézbányájáról

Az egyes vitrinek két-két frontszakaszt mutatnak be, a térképek így nem csak önmagukban érdekesek, de betöltik eredeti funkciójukat is, nevezetesen megmutatják, melyik tárgy honnan érkezett a gyűjteménybe, vagy hogy éppen hol játszódott le az adott történelmi esemény, amire utalnak. Az érdeklődők láthatnak korabeli plakátokat, olajnyomatokat, fényképeket, brosúrákat, bélyegeket, vagy épp élelmiszerjegyeket, fényképeket, továbbá a háború alatt forgalmazott papírmaketteket.

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 29-től 2018. március 31-ig a Térképtár folyosóján, nyitvatartási időben (K-P 9-17 óra, Szo 9-14 óra).