Szép Magyar Térkép 2015

Ma 15.00 órakor megnyílt a „Szép Magyar Térkép 2015” című kiállításunk. Az egybegyűlteket Káldos János, a könyvtár általános főigazgató helyettese köszöntötte, az eseményt dr. Klinghammer István akadémikus méltatta, majd átadták az okleveleket a verseny helyezettjeinek.

Ezután Pászti László, a Térképtár vezetője bemutatta a rendezvény vendégeinek a könyvtár új – térképtörténeti – blogját, a Földabroszt. (http://blog.oszk.hu/foldabrosz)
A rendezvényt az évtizedes hagyománynak megfelelően a térképes klubdélután zárta.

A kiállítás 2016. április 1-től április 30-ig lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében, keddtől szombatig 10.00 és 18.00 között.

 

A Szép Magyar Térkép 2015 című pályázat értékelése és díjazottjai a zsűritől

Az idei évben a „Szép Magyar Térkép 2015” címmel meghirdetett pályázatra a készítők összesen 29 pályaművet neveztek, amelyek közül kettő digitális formában jelent meg. A versenyre beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeinket mutatja be.
A Bíráló Bizottság nem tartotta indokoltnak kategóriák felállítását a pályaművek díjazásához. Az értékelés legfőképpen a tartalmi sajátosságok és az esztétikai megjelenés együttes figyelembevételével történt. Az első és második helyezett mellett a harmadik díjon két térkép osztozott. A zsűri további két alkotást dicséretben részesített.

A Bíráló Bizottság döntését követően a következő eredmények születtek:

Első díjat nyert:

Kyrgyzstan (pályázó: GiziMap)

Az 1 : 750 000 méretarányú általános földrajzi térkép nagy részletességgel mutatja be a közép-ázsiai országot. A térkép elsősorban a Kirgizisztán iránt érdeklődő turisták és üzletemberek számára készült, de oktatási célokra is kiválóan alkalmas. Esztétikus megjelenéséhez nagyban hozzájárul a színfokozatos domborzatábrázolás. Az ország legnagyobb és turisztikai szempontból is jelentős állóvize, az Iszik-köl ábrázolásánál még a mélységvonalak is fel vannak tüntetve. A tartalom szemléletességét fokozza, hogy a Selyemút vonala mentén tevekaravánok illusztrációi is megjelennek. A térképjelek megértését hatnyelvű jelmagyarázat segíti. A térképhez két melléktérkép tartozik: az egyik a főbb közigazgatási egységeket tekinti át, míg a másik a főváros, Biskek központi részét ábrázolja. A térkép hátoldalán gondosan összeállított névmutató tartalmazza a nemzetközi átírás szabályainak megfelelő, betűrendben felsorolt településneveket. A készítők alaposságát tükrözi, hogy a névmutatóban minden egyes településnév mellett annak az igazgatási egységnek a rövidítését is megadták, ahol az adott település megtalálható. A zsűri egyhangúlag ítélte oda az első helyezést a térképnek, és egyúttal elismerését fejezte ki a GiziMap munkásságának, amely kiemelkedő színvonalú alkotásaival nemcsak a beérkezett pályaművek mezőnyét, hanem a hazai kiadású térképek körét is évről évre gazdagítja.

Második díjat nyert:

Szekszárdi-dombság, Geresdi-dombság, Gemenc (pályázó: Szarvas András – A&Z 1.1 Térképműhely)

Az 1 : 30 000 méretarányú turista-, kerékpáros- és szabadidőtérkép szemléletes módon ábrázolja a hazánk déli részén fekvő, természeti értékekben bővelkedő vidékeket. A kiadványt információgazdagság, igényesen kialakított jelkulcs és harmonikus színvilág jellemzi. A jelek könnyen értelmezhetők, a névrajzi elemek – amelyek között számos határnév és nemzetiségi névalak is szerepel – jól olvashatók, mindez a háromnyelvű (magyar, angol és német) jelmagyarázattal együtt jelentősen növeli a térkép használhatóságát. A térképlapon nagyobb méretarányú melléktérképek is helyet kaptak: ezek közül három a tanösvényeket mutatja be, további két térképen pedig Baja és Szekszárd városok belső területe látható.

Harmadik díjat nyert:

a) Borszék és környéke (pályázó: Schwarcz Térkép)

Az Erdély egyik leghíresebb üdülővárosát és annak környékét bemutató kiadvány két térképet tartalmaz. Az 1 : 30 000 méretarányú turistatérkép a területre vonatkozóan ismerteti a turistajelzéseket, a túraútvonalakat és az idegenforgalom szempontjából meghatározó információkat. A térkép háromnyelvű (magyar, román és angol) jelmagyarázattal rendelkezik, a többnyelvűség a földrajzi nevek tekintetében is megnyilvánul. A kiadvány hátoldalán Borszék település térképe látható 1 : 8000 méretarányban. A várostérképen számozott formában valamennyi vendégház fel van tüntetve, és ezek – a fényképpel illusztrált elérhetőségeikkel együtt – a térkép környezetében, a kereten kívül is megjelennek. A készítők három nyelven tíz érvet is felsorakoztatnak amellett, hogy miért érdemes Borszékre látogatni. A kiadvány informatív, és a terepen is jól használható kivitelben készült.

b) Budapest city map (pályázó: Cartographia)

Fővárosunk turisztikai célú bemutatásához hasznos segítséget nyújt ez az új, több térképet is magában foglaló kiadvány. Az 1 : 16 000 méretarányú térkép Budapest belső kerületeit, az 1 : 10 000 méretarányú pedig a Belvárost ábrázolja, nagyobb tartalmi gazdagsággal. Két melléktérkép a főváros teljes területére nézve szemlélteti a metró, villamos és HÉV járatokat, illetve az éjszakai autóbuszjáratok útvonalait. A térképekhez használt színek – amellett, hogy kellemes hatásúak és esztétikai élményt nyújtanak – a céltematika hangsúlyozásában is fontos szerepet játszanak. A térképen szereplő jelek jól láthatók és könnyen érthetők. A kiadvány nemcsak a hazai, de a külföldi turistákat is megcélozza: a jelmagyarázat és az idegenforgalmi szempontból lényeges információk öt nyelven olvashatók. A munkát különösen értékessé teszi a nagy gondossággal összeállított utcanévjegyzék, valamint a kategóriák szerint csoportosított látnivalók felsorolása.

Dicséretében részesült munkák

a) Visegrád város panoráma látványtérképe (pályázó: Dani-Szabó Eszter, Dani Zsolt)

Ez az alkotás egy modern kartográfiai vizualizáció, amely sajátos és egyben rendkívül látványos módon jeleníti meg hazánk egyik legkedveltebb idegenforgalmi helyszínét, Visegrádot és a környező településeket. A madártávlatból bemutatott ábrázoláson nemcsak a domborzati idomok, de a turistautak, a város utcái és valamennyi épülete élethűen a szemünk elé tárul. A turisztikai információk közlése különféle megírásokkal és piktogramokkal történik. A kiadvány hátoldalán a szálláshelyek és vendéglátó egységek elérhetőségei olvashatók. Ugyanitt vannak felsorolva a városhoz kapcsolódó látnivalók, programok, szabadidős tevékenységek, továbbá a gyalogos és kerékpáros túrázók számára ajánlott útvonalak. Remélhetőleg a jövőben is találkozhatunk ehhez hasonló kiadványokkal, amelyek további nevezetes helyszíneket mutatnak be ezzel a szemléletes ábrázolási módszerrel.

b) T_Bükk (ios alkalmazás) (pályázó: Bedő Árpád – Szarvas András)

Ez az egyedi alkalmazás lehetővé teszi, hogy a Bükk hegységet bemutató turistatérkép az Apple mobilgépein is használhatóvá váljon. Az alkalmazás keretében gyorsan és egyszerűen fellelhetők többek között a jelzett turistautak, a hegycsúcsok, sziklák, barlangok és források. Ezen kívül információkat kaphatunk a helyi látványosságokról, a vendéglátó egységekről, a közlekedési lehetőségekről és az időjárási viszonyokról is. Az alkalmazás a fiatalabb generáció képviselőit is közelebb hozhatja a túrázáshoz és a térképek használatához.