Újdonságok a Humboldt Egyetem Földrajzi Intézetének térképgyűjteményéből 4.

Atlas Hungaricus, Cotta 1[a]

KARTE VON UNGARN UND SIEBENBÜRGEN / NEBST THEILEN DER ANGRENZENDEN LÄNDER / Bearbeitet und herausgegeben von der J. G. COTTA'SCHEN geographischen Anstalt zu München 1830. // In Stein gest: von W: Pobuda. Jelzet: A-3331-26 Bibliográfiai leírás

 

Magyarország és Erdély térképe (OSZK Térképtár, TE 196)

A térképnek a Földrajzi Intézetben található példánya az Atlas Hungaricus „Cotta 1” kóddal ellátott térképének feltehetően egy korábbi változata, talán egy próbanyomat. A különbség a keret alatti feliratokban található. A már publikált példány készítési adatai: „In Stein Gest: Situation u. Schrift v. W. Pobuda” és „gez. und. bearb. v. J. B. Roost.” A két példányt összehasonlítva egyértelműnek látszik, hogy ezeket a készítőkre vonatkozó adatokat később metszették a lemezre, nem pedig utólag törölték a nyomólemezről.

A Cotta’sche Verlagsbuchhandlung, vagy más helyen J. G. Cotta´sche Buchhandlung nevű kiadót Johann Georg Cotta (1631–1692) alapította 1659-ben Tübingenben, s a család kezén volt egészen 1889-ig. A cég napjainkban Klett-Cotta néven tevékenykedik. A kiadó földrajzi intézetét (Geographische Anstalt der J. G. Cottaschen Buchhandlung) 1822-ben alapították és Münchenben működött. A térkép rajzolója Johann Baptist Roost, metszője a cseh származású Wenzel Pobuda (1797–1847) volt, utóbbi 1833-ban önálló litográfiai intézetet hozott létre Stuttgartban.

 

Irodalom:
Die deutschsprachige Presse. Ein biographisch-bibliographisches Handbuch. Szerk. Bruno Jahn. München 2005. 181.
Wikipedia, https://de.wikipedia.org/wiki/Pobuda_%26_Rees, 2016.04.26.