A Térképtár programjai a Múzeumok Éjszakáján – 2017. június 24.

Kincsek gróf Széchényi Ferenc térképgyűjteményéből. Egy kozmográfiai atlasz különlegességei 6. Németalföld aranykora (flamand és holland térképek, atlaszok)

Németalföld mintegy 200 éven át a modern térképkészítés meghatározó centrumának számított. A 16. század második felétől a flamand nagyváros, Antwerpen, majd az 1580-90-es évektől Amszterdam töltötte be Európa földrajzi-térképészeti központjának a szerepét. A flamand, majd holland kartográfusok a nagy földrajzi felfedezések, a térképkészítő és sokszorosító, nyomdász szakmák eredményeinek és lehetőségeinek a kiaknázásában egyaránt élenjáró szerepet töltöttek be. Az egymással is versengő kiadók mind az egyedi térképek körében, mind az atlaszok területén a legmagasabb szinvonalon dolgozva máig csodált műveket alkottak meg.

A grófi  térképgyűjteményének bizonyosan legjelentősebb, egyúttal legszebb részét a németalföldi térképek és atlaszok együttese képezi. A több mint 520 mű a 16-18. századi térképkészítés nagyértékű alkotásainak kincsesbányája. Mintegy negyven kiadó művét rejti magában, benne a németalföldi térképkészítés szinte minden jelentős alkotójának több-kevesebb alkotása megtalálható. Ebből a nagyszerű anyagból válogattunk a grófi gyűjteményt bemutató kiállítás-sorozatunk ezen 6. része keretében. Atlaszokat, atlaszlapokat, hadszínterek térképeit, speciális célú térképeket, és ún. díszkeretes ország- és tartománytérképek példányait, mely utóbbiakat, méltán, a holland aranykor és az európai térképtörténet legszebb alkotásai között tartjuk számon.

Kiállítás vezetés 19:00 és 22:00 órakor.

 

Csillagászattörténeti kincseink. Bemutató a térképtári csillagtérképek gyűjteményéből, és rövid betekintés a csillagképek történetébe

Előadás 18:30, 20:00, 21:30, 23:00 és 00:30 órakor.

 

Gyerekprogramok:

 

- föld- és éggömbkészítés,
- térképnyomtatás,
- térképszínezés,
- térkép-puzzle,
- korabeli térképészeti és csillagászati társasjáték.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!