Carlo Rossari magyar vonatkozású térképei

Nemzeti könytárunk egyik alapfeladata az árverési katalógusok rendszeres figyelése, az ott meghirdetett tételek ellenőrzése, vajon megvannak-e gyűjteményünkben. 2018-ban az egyik ilyen katalógusban bukkant fel egy olasz nyelvű Magyarország-térkép, melyről néhány kattintás után – az adatbázisból – kiderült, hogy szerencsére már rendelkezünk belőle egy példánnyal.
  Rendszerint a munka itt véget is ér, de ezúttal a katalógus felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy ez a térkép a Szántai Lajos-féle térképkatalógusban nem szerepel, ezzel is kiemelve az árverésre kerülő mű ismeretlenségét, így ritkaságát, tehát értékét. Bár ezen kívül nem sok adatot közölt, az még kiderült, hogy 1824-ben, Milánóban jelent meg a Nuova atlante di geografia moderna című műben.
  Az atlasz összeállítója Carlo Rossari, vélhetőleg az Instituto Geografico Militare munkatársa lehetett. Az intézet elődjét 1800-ban alapították, az akkor az Osztrák Birodalomhoz tartozó Lombardia fővárosában, Milánóban. 1814-ben a bécsi Főszállásmesteri Hivatal felügyelete alá helyezték, az atlasz kiadásakor használatos nevét 1818-ban kapta. Végül aztán 1839-ben Bécsbe költöztették, ekkor összevonták a Topographische-Litographische Anstalttal és a K. K. Militärgeographisches Institut néven futott az első világháború végéig.
  A 34 lapos atlasz a gimnáziumok számára készült. A birodalmi kapcsolat jól tetten érhető abban, hogy a térképek majd fele az Oszták Birodalom egyes területeit ábrázolják, míg ezen kívül Itáliáról összesen egy összefoglaló térkép készült. A szerző a kötetet Giulio Strassoldo di Sottonak (1771–1830), Lombardia kormányzójának ajánlotta.
  A kötetben három magyar vonatkozású térképet találunk:
9. lap: REGNO DI UNGHERIA
10. lap: PRINCIPATO DI TRANSILVANIA
11. lap: REGNI DI CROAZIA E SCHIAVONIA.
Ebből a Magyarország-térkép méretaránya 1:1 800 000, mérete 31,3x41,6 cm. A lap az atlaszban félbehatva volt behelyezve, a másik két térkép kisebb méretű, elfértek egy-egy hajtás nélküli oldalon.

Carlo Rossari Magyarország-térképe 1824-ből (OSZK Térképtár, TR 779)
 


Carlo Rossari Erdély-térképe (Forrás: Google)


Horvátország és Szlavónia térképe (Forrás: Google)