„Gönczy Glóbusza” Hajdúszoboszlón

A hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum 2017-ben új időszaki kiállítással tisztelgett a város híres szülötte, Gönczy Pál előtt. A „Használd az időt! – Gönczy Pál, a sokoldalú pedagógus” című tárlat június 24-től november 5-ig volt látható, az őszi iskolai szemeszter megkezdésével pedig lehetőség nyílott a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosítására is.

A felsős és középiskolás korosztálynak kiajánlott foglalkozás – melynek címe Gönczy Glóbusza volt – első részében a fiatalok a tárlaton keresztül megismerkedhettek Gönczy Pál élettörténetével, szakmai és politikai pályájával, a reformkori oktatáspolitikában betöltött meghatározó szerepével, újító oktatási módszereivel. A szemléltető eszközök, mint a korabeli faliabroszok, planetáriumok, tellúriumok vizsgálata után terelődött figyelmünk a glóbuszok felé. Ehhez kapcsolódóan a foglalkozás második felében saját földgömbjüket készíthették el a résztvevő iskolások.

A témához kapcsolódó és hiteles földgömbmásolat elkészítése érdekében végzett internetes kutakodásom során találtam rá a Földabrosz – Térképtörténeti blogra, amin keresztül sikerült kapcsolatba kerülnöm az Országos Széchenyi Könyvtár Térképtárának munkatársával, Oláh Krisztinával. Ezzel egy időben az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékével is felvettem a kapcsolatot, ahonnan Gede Mátyás nyújtott segítő kezet. A két szakember közös, gyors segítsége tette lehetővé, hogy eredeti ötletem, az iskolások saját kezűleg elkészített földgömbje, a lehető legautentikusabb, valódi Gönczy Glóbusz legyen. Egy Gönczy Pál által magyarított, 1897-ben a prágai Felkl és fia által gyártott földgömb kiváló minőségű digitális szegmensrajzát bocsátották rendelkezésemre, de emellett hasznos tanácsokkal is elláttak a glóbuszkészítéssel kapcsolatban. Segítségüket intézményünk nevében ezúton is hálásan köszönöm!

A papírból kivágott szegmenseket 12 cm átmérőjű hungarocell gömbökre ragasztottuk fel a fiatalokkal, az elkészült művek akasztót is kaptak. A foglalkozások nagy sikerrel zajlottak, a földgömbkészítés varázsa minden gyermeket magával ragadott, akik a múzeumi órák végeztével így nem csak élményekkel, hanem egy mini Gönczy glóbusszal távozhattak.